Katter och högtider

När det gäller katter kan högtider vara ett gissel. Det är roligt att ha katt men man kan inte bortse från att det ibland kan behövas en del eftertanke. Det kan också bli så att man kanske inte kan åka på längre resor eller liknande på grund av att man inte får tag i någon som kan ta hand om katten.

Att tänka på när det gäller resor

Ibland är det inte så lämpligt att man tar med sig katten när man ska åka på semester. Katten kan bli åksjuk eller så får man helt enkelt inte ha med sig katt. Eftersom många vill åka bort under högtiderna kan det bli lite svårt att få tag i en kattvakt just då; det bör man tänka på redan när man skaffar katten. Kanske kan man inte åka runt till släktingar med mera som man vill?

Katten och farliga saker

Under högtider kan det ofta förekomma små saker, prydnadssaker, olika halloween kläder med mera. Det är inte alls ovanligt att kattägare får söka veterinär under julhelger, halloween med mera på grund av att katten har fått i sig serpentiner och andra olämpliga saker. En så enkel sak som lite snöre kan göra att katten måste till veterinär direkt; det kan nämligen vara livsfarligt för den.

Fyrverkerier

Katter kan, precis som hundar, vara rädda för fyrverkerier och smällare. De förekommer ofta vid högtider och det kan därför vara klokt att inte lämna katten ensam under den tid då flest fyrverkerier skjuts upp. Om katten är mycket rädd kan man behöva kontakta en veterinär för att få lite lugnande utskrivet. Du kan också hjälpa katten genom att ge den ett mörkt ställe att gömma sig på, gärna i mitten av huset eller kanske i en källare där smällarna inte hörs och där katten slipper se de blinkande ljusen. Det kan också vara klokt att slå på tv eller radio lite så att katten kan höra de vanliga ljuden.

Mat för människor och katter

Under högtider är det vanligt att man äter lite extra gott och kanske vill man också att katten ska märka att det är jul. Det är dock mycket människan äter som inte alls är bra för katten. Lök kan till exempel vara farligt bara i en liten mängd. Om man vill att katten ska få lite extra gott kan man ge den några räkor, kanske lite rå köttfärs eller liknande. Köttfärsen ska dock ha varit fryst först innan katten får den. Det allra bästa är dock att ge katten sin vanliga mat och sedan kanske köpa lite extra kattgodis som den kan få i stället. Det är betydligt säkrare och dessutom är risken mindre att katten blir dålig i magen.