Helig birma

Helig Birma är en populär kattras med en mytomspunnen och sagolik historia. Kattrasen är inte enbart vacker med sina klarblåa ögon, utan har även ett behagligt temperament som innebär att katterna tenderar vara relativt lugna. Detta gör att de ofta passar bra som innekatter och även kan vara lättare att resa med än många andra raser eller blandraser.

Temperament

Helig birma är en lugn ras som gillar sällskap och gärna pratar med sina människor, även om den är ganska tystlåten i jämförelse med Siameser. Då det är en social kattras trivs den inte bra med att bli lämnad ensam ofta eller under längre stunder. Därför passar birman bättre med en husse som ofta är hemma och vill spendera kvalitetstid med sitt husdjur. Det är en bra ras till barnfamiljer och birman trivs ofta väldigt bra med fler husdjur, såsom katter eller hundar. För att fira den nya familjemedlemmen kan barnen äta en god My Little Pony-tårta medan katten bjuds på kattgodis.

Utseende

Den Heliga birman kan ibland förväxlas med rasen Ragdoll, då de har liknande päls och färg. Dock ska birman ha ett lite sötare och rundare utseende. Birman har en maskad färgning, vilket innebär att den är ljusare på större delen av kroppen med mörkare färg i ansikte, på öron, svans och ben. Trots att benen är mörkare än ryggen så är tassarna helvita, vilket ger intryck av att birman bär små vita strumpor eller handskar. Birman är semilånghårig med en len och relativt lättskött päls. En del uppger att de behöver kamma sin birma medan många anser att katterna själva klarar att hålla pälsen i gott skick.

Historia

Den heliga birman har en sagolik historia som finns i flera versioner, där legenden säger att en vit katt med gula ögon vid namn Sinh, bodde i ett tempel kallat Lao-Tsun. För att ge en kortfattad version, så dog templets överpräst och i samband med detta satte Sinh sina tassar mot hans huvud. I samma stund som överprästens ande lämnade honom, tittade Sinh på statyn av en gudinna och hans päls blev mer gyllene och han gavs gudinnans djupa och vackra blåa ögon. Benen och svansen fick färgen av jorden, medan tassarna mot överprästens huvud förblev vita som ett tecken på renhet. Det sägs att även de andra katterna i templet genomgick samma förvandling senare och att Sinh dessvärre gick bort några dagar därpå.

Vare sig man tror på legenden eller ej, så ser den Heliga birman onekligen sagolik ut med sina klarblåa, runda ögon och vita silkeshandskar. Precis som alla andra katter är givetvis även birmor starka individer. Alla birmor är inte likadana men det lugna temperamentet är ett tydligt karakteristiskt tecken som ofta ses hos katterna, likaså att de trivs i familjer.