Faror katten kan stöta på

En katt kan stöta på flera faror. Om man har en utekatt är det viktigt att tänka på att en så enkelt sak som kattmynta faktiskt kan vara farlig. Om en katt ska lära sig använda sin toalett, säng eller klösbräda fungerar ofta myntan bra. Man bör dock tänka på att den också sätter ner sinnesorganens funktioner och att nervsystemet slappnar av. Tidigast en halvtimme efter kontakt med kattmynta kan man alltså släppa ut sin katt.

Om man har en utekatt med halsband är det också viktigt att se till så att det inte sitter för hårt eller för löst. Om man får in ett finger mellan kattens nacke och halsbandet sitter det bra. Om två eller fler fingrar får plats sitter dock bandet för löst och katten kan då fastna i en gren och hängas i halsbandet. Om halsbandet sitter för löst kan det också lossna.

Om man har glykol och kemikalier hemma måste de förvaras så att katten inte kan komma åt dem. Glykol är ett ämne som är särskilt giftigt och farligt eftersom det har en söt och lockande smak. Även värktabletter med paracetamol eller aspirin bör hållas borta från katten. De kan leda till döden även i mindre dos. Man kan varje år läsa om katter som förgiftas. Även små delar eller foliebollar är farliga eftersom de kan sväljas.

En så enkel sak som att stänga en dörr kan lätt bryta ryggen eller nacken på en katt som hamnar i kläm. Det gäller särskilt för mindre katter och kattungar.

Många av de växter som finns i trädgårdar eller som odlas i krukor kan också vara mer eller mindre giftiga för katten. Bland dessa finns till exempel prickblad, julstjärna, murgröna, azalea, mistel och luktärt.