Katten kan behöva pälsvård

Om man har en katt märker man snart att den kan fälla. Ibland kan den också kräkas upp hårbollar. En hårboll är som en massa av hår. Håret samlas i matsmältningskanalen och leder ofta till just kräkningar. Ibland kan de dock leda till allvarligare problem, som att tarmarna blockeras. Innekatter, långhåriga raser samt katter med svaga tarmrörelser kan ofta vara extra utsatta för just detta.

Det finns dock metoder man kan ta till för att minska hårbollarna. Det allra bästa är att borsta samt kamma katten regelbundet. Då tar man bort lös päls med borsten och antalet svalda hårstrån minskar. Det är bra att vänja katten vid att borstas regelbundet. Det gör pälsvården till en mysig del av kattens liv och blir ingen nyhet helt plötsligt. Det finns också speciella foder som kan användas för att motverka hårbollarna. De är främst riktade till perserkatter och andra långhåriga raser men fungerar också för en korthårig katt som fäller mycket.

Om man ger katten ett bra foder som är anpassat för den förebygger också den hårbollar eftersom att katten får i sig mer fibrer. Fodret ska påverka passagen i tarmen, men inte så pass mycket att katten får förstoppning.