Kattens sjukvårdstillbehör

Katten är överlag ett ganska friskt djur och det är sällan en innekatt skadar sig. En utekatt är mer utsatt för skador med tanke på att den träffar andra djur, kan gå emot vassa spikar med mera. Även om man har en innekatt kan man dock inte garantera att den aldrig kommer att skada sig. Det kan därför vara klokt att investera i lite sjukvårdsartiklar till sin katt.

Vad ska ingå i kattens husapotek?

Det finns ett par saker som alltid bör finnas i husapoteket för katten oavsett om man har en innekatt eller utekatt. En viktig sak är en termometer. Det kan var svårt att ta tempen på en katt men om den verkar slö, och man ringer till veterinären, så vill de ofta veta om katten har feber eller inte.

Förbandsmaterial är också viktigt. Om katten får ett sår är det bra att tvätta det ordentligt och sedan lägga om det så att katten inte kan vara där och slicka hela tiden. Ju mer katten slickar, desto större risk är det att såret blir infekterat. När såret inte får vara ifred är det inte heller säkert att det läker. Om såret är djupt och blöder mycket, eller kanske rent av sitter på en viktig artär, kan det vara livsviktigt att sätta ett tryckförband på såret innan man åker till veterinären.

När apoteket hjärtat erbjuder en rabattkod kan man fynda sjukvårdsartiklar till riktigt bra pris och då kan man passa på att bygga upp kattens husapotek. Vissa saker kostar lite mer. Aktivt kol kostar en del men å andra sidan är det mycket bra att ha hemma om katten får i sig något som den inte bör äta. Även vätskeersättning, sårtvätt, samt medel mot diarré bör finnas hemma. En katt som blir dålig i magen och kanske kräks mycket förlorar snabbt vätska och det kan bli livshotande. Att ge vätskeersättning och samtidigt ge medel som stoppar diarrén kan göra katten mycket piggare.

Andra bra saker att ha

När det gäller andra saker som kan vara bra att ha i kattapoteket kan man till exempel nämna en tratt och ett par tjocka handskar samt eventuellt en handduk. En tratt kan vara bra att ha för att förhindra att katten slickar på sår, och den kan också hindra katten att bitas om man måste behandla den någon annanstans än i ansiktet. Handskarna kan vara bra att ha om katten är arg eller har ont. Katten kan både rivas och bitas illa och handskarna kan skydda en hel del. Även handduken är bra att ha för att skydda både katten och sig själv. Man kan enkelt linda in katten i handduken och sedan ta fram en tass, svansen eller liknande.