Att bli allergisk

Om man precis har skaffat sin första katt är det dessvärre som så att man kan upptäcka att man är allergisk mot den.

Om man då haft katten ett tag kan det vara svårt att göra sig av med den. Ungefär 75 % av alla allergiska ägare väljer att behålla katten även om läkaren avråder dem. Innan man bestämmer sig är det viktigt att fråga sig själv ett par saker. Om någon i familjen får allvarliga symptom av katten, gör man ofta ingen någon tjänst genom att behålla katten. Då kan det vara bäst för alla om man skaffar ett nytt hem till katten. Om man fortsätter exponera sig för allergenerna kan symptomen öka. Om man inte vill göra sig av med katten kan man dock göra en del för att minska symptomen.

Om man bor på landet kan det hjälpa att ha öppet och låta katten vara utomhus en del av dagen. Man kanske kan göra en stor rastgård åt katten så man kan vädra samtidigt som man kan låta katten vara ute. Katten kan lätt vara lite mot att vara ute under den kallaste delen av året, men om den vill gå ut under våren kan det lösa problem för de flesta allergiker. Det kan också vara en idé att hålla sovrummet helt kattfritt om man inte kan låta katten vara ute. Då kan kroppen återhämta sig lite under natten.

Det kan också vara bra att ta bort så många allergen-samlare som möjligt. Kattens allergener tränger in nästan överallt, och en matta kan innehålla flera hundra gånger högre halter än vad ett hårt golv gör. En madrass eller kudde kan täckas av lufttäta omslag. Stoppade och klädda möbler kan vara bra att undvika, och detta speciellt i sovrummet om man låter katten vara där. Det är bra att hålla hyllor och liknande så tomma som möjligt och istället placera böcker och prydnadssaker i skåp och lådor.

En annan sak att tänka på är att dammsugning kan förvärra symptomen. Då går allergen-partiklar igenom filtret och skapar ett moln. Det kan därför vara bra att låta andra dammsuga, eller se till att använda dammsugare som har speciella HEPA-filter. Detta löser dock inte alla problem så en luftrenande, fristående, apparat kan vara ett bra inköp.

Om man har en allergi är det viktigt att ta alla mediciner och att också behandla övriga allergier. Detta kan hjälpa till att mina symptomen rejält.