Lite om kattsjukdomar

Det finns flera sjukdomar katten kan drabbas av oavsett om den är utekatt eller innekatt. En vanlig kattsjukdom är till exempel diabetes. Denna sjukdom liknar den mänskliga typ 2-diabetesen och förknippas med en västerländsk livsstil. Inaktivitet och övervikt är alla faktorer som kan göra risken att drabbas större. Om katten får diabetes kommer dess bukspottkörtel inte att producera tillräckligt med insulin. Ofta kan diabetesen behandlas med extra insulin eller dietfoder.

Katten kan också få diarré och det kan ha många orsaker. En lättare diarré kan bero på att katten ömsar tänder, eller på att man bytt foder för fort. Det kan också vara så att katten fått mask. Om katten inte är påverkad i övrigt kan det vara en bra idé att låta den gå utan foder i ett till två dygn. Den ska dock alltid ha friskt vatten tillgängligt. Efter detta kan man ge katten mycket små portioner dietmat tills dess att avföringen är normal igen. Om katten har allmänpåverkan bör man genast kontakta veterinär.

Både innekatter och utekatter kan drabbas av den smittsamma sjukdomen kattpest. Den är inte bara mycket smittsam, utan hela 90 % av alla smittade katter under sex månader dör av den.