Myter om katten

Det finns flera fördomar samt myter om katten, och de flesta är helt felaktiga. Många som gillar katter måste ständigt arbeta mot dessa.

Många påstår till exempel att det är djurplågeri att ha en katt som innekatt. Detta är fel. Många katter trivs bra att bo inom hemmets trygga väggar, och där skapar den sitt eget revir där den har sin mat, sitt sovplats, ställen att gömma sig på med mera. Den kan enkelt aktiveras genom kel eller lek. Under flera generationer har katter fötts upp just för att leka med och umgås med människor. De allra flesta katter behöver människan och klarar sig inte utan tillsyn. Om man vet att man är borta mycket kan det vara bra att skaffa två katter så de har sällskap av varandra.

Katten kan heller inte klara sig själv utomhus. Vildkatter som finns i Sverige är oftast förvildade tamkatter som övergivits av sina ägare. De går ofta ett mycket plågsamt öde till mötes. Även de katter som kallas stallkatter ska ha tillsyn och omsorg från sina ägare minst två gånger per dygn.

Det finns också många som säger att en katt alltid landar på sina tassar efter ett fall. Detta är inte heller sant. En katt har bra balans samt en reflex inbyggd som gör att den vänder sig rätt. Denna reflex innefattar över 500 muskler, balansorganen i örat samt svansen som motvikt. Katten kan dock skada sig mycket allvarligt om den ramlar från hög höjd eller inte hinner med att vända sig rätt innan den når marken. Om man har en balkong 5 meter eller mer över marken måste den ha nät enligt de regler Jordbruksverket tagit fram.