Kattens naturliga beteende och behov

När man har en katt är det viktigt att känna till dess naturliga beteende och behov. Det spelar ingen roll om det är en sällskapskatt eller en katt som är ute i din ladugård med andra djur som kossor eller hästar. En katt behöver ändå omvårdnad och möjligheten att få känna sig trygg, på sidor som Kellfri.se kan man hitta tillbehör som hjälper en nå dit. Genom att känna till dess naturliga beteende är det också lättare att uppfatta om något avviker, och katten kanske inte mår bra eller på annat sätt behöver något extra från dig.

Ett beteende som vissa katter visar är att rulla över på rygg när de ser sin ägare komma. Det är faktiskt ett sätt att visa tillit, då magen är ett känsligt område. I och med att det är så känsligt så betyder det att man inte ska sätta sig och klappa det för mycket- katten kan reagera genom att bita. Klappa katten lite lätt och bekräfta att du ser den. Skulle ett sånt här uppförande plötsligt förändras väldigt mycket kan man börja fundera på varför, och kolla till sin katt.

När katten slänger med sin svans från sida till sida betyder det att den känner sig hotad. Är det något som du kan göra för att minska den känslan hos djuret? Kanske något i ditt eget beteende som får katten att känna sig väldigt obekväm? Om katten däremot bara vickar på svanstoppen kan du känna dig lugn, då har du en väldigt lekfull katt som är redo för nya äventyr. Är svansen rätt upp så betyder det att katten är nöjd och glad.

Är det så att när det kommer besök så försvinner katten spårlöst och dyker upp igen när du är ensam? Det är väldigt vanligt då katten kan uppleva det som att hemmet blir mindre tryggt när det dyker upp andra människor. Tvinga aldrig katten att vara med om den går undan, utan hjälp den att ha en trygg plats; en egen plats där ingen får störa eller ett rum där du kan lägga in filtar med dofter som katten är van vid. Till slut brukar de flesta katter bli så pass nyfikna att de bit för bit smyger fram för att se vad som händer. Låt då katten ta det i sin egen takt och säg till dina besökare att lämna katten ifred. På så vis fortsätter hemmet att vara väldigt tryggt.

En katt tvättar sin päls väldigt mycket. Grunden i det är att den vill hålla sig ren då katter är väldigt renliga djur. Efter lek och bus med människor är det vanligt att katten tvättar sig ordentligt för att återigen lukta just katt. Om katten skulle sluta helt med att hålla sin päls ren bör du vara orolig och söka upp en veterinär.