Utomordentligt snälla kattraser

Det är aldrig en människa som skaffar en katt, utan katten som skaffar en människa. Så lyder ett ordspråk som det ligger en hel del sanning bakom. En katt bestämmer nämligen själv vem den vill följa och inte följa. Det är också det som är charmen med katter.

Om man emellertid är särskilt svag för katter och vill vara så säker som möjligt på att kunna utveckla en härlig romans mellan ägare och katt så finns det specifikt några raser som är lite lugnare och snällare än andra.

Ragdoll

Ragdoll eller trasdocka som det så fint heter på svenska, är en raskatt som gör skäl för sitt namn. Den är nämligen framavlad för att passa alla typer av människor och speciellt barn som gärna lyfter och daltar med katten. En ragdoll kan man nästan göra vad man vill med, nåja, inte riktigt men i stora drag. Rasen är extremt social och tolerant men se dock till att respektera den och lär dina barn hur man handskas med djur.

Perser

Perserkatten är en av de mest kända kattraserna på utställningar tack vare den långa, silkiga pälsen och det platta ansiktet. Den är otroligt godmodig och lugn men kräver dock en hel del pälsvård och veterinärbesök på grund av att den ofta får ögonproblem med sin platta nos. Men fin är den och bra för barn är den också.

Maine Coon

Den allra största kattrasen som i mångt och mycket kan ersätta en hund i både beteende och storlek, är Maine Coon. Den kommer från Maine i USA och är helt enkelt enorm som katt. Den kan faktiskt bli så stor att den öppnar dörrar och tar upp en hel säng på tvären om den tillåts. Den älskar vatten och sina ägare och följer dig blint vart du än går. Maine Coon är en perfekt katt för nybörjare och för dem som vill ha en katt med lite kött på benen.

Balines

Den korthåriga balinesen har ett mycket speciellt utseende. Den är korthårig med stora öron och har smäckra linjer. Överlag liknar den en ljus siames men är lugnare och mer tillgiven i temperamentet. Den älskar också andra kattraser så om du är en kattmänniska som gärna omger dig med flera katter, så är balinesen rätt för dig.

Att bo med katt

Ovanstående raser är både lugna, snälla och sociala och det är relativt lätt att få dem att anpassa sig till en ny miljö. Om du skulle flytta med katt bör du dock se till att den får med sig lite feromoner så att den känner sig trygg på det nya stället. Om du anlitar en flyttfirma när du är på väg att byta bostad så bör du alltid ha katten i en bur eller anlita kattvakt – i annat fall kan även den snällaste katten bli stressad.