Vad behöver katten den första tiden?

När det gäller kattens saker behöver den en hel del. För det första behövs en transportbur i bra storlek. Den bör alltid användas vid biltransporter för att alla ska åka säkert. Buren kan också fungera som trygghet under de första dagarna i det nya hemmet.

Katten behöver också en kattlåda samt passande kattsand. Kattlådan måste ha lagom höga kanter och finnas i kattens närhet. Om katten inte är van vid låda är det viktigt att man visar den lådan. Om katten redan vant sig kommer den att använda sin låda. En katt är renlig och duktig på att vara rumsren. Om man slarvat med att hålla rent i lådan eller om man inte har bra sand kan katten börja göra sina behov på andra ställen.

Man måste också se till att katten har mat och vatten tillgänglig. Om det är en kattunge har den en mycket liten magsäck och det räcker med att den får lite mat åt gången, men ofta. Man måste dock se till att man vet hur mycket en katt äter på en dag. Om man köpt katten av en uppfödare får man ofta med lite av den mat katten brukar äta. En katt vägrar sällan äta, men om maten är för kall kan den göra det. En katt vill ha maten serverad ljummen i en lagom stor matskål där den inte behöver slå i sina känsliga morrhår när den ska äta.

Under de första dagarna kan katten mycket väl vilja ligga i sängen hos någon i hemmet men om man inte vill ha katten i sin säng kan man behöva stänga sovrumsdörren eller skapa en grind som katten inte kan ta sig över. Man kan också försöka lära katten att den har en bestämd sovplats vid sidan av sängen. Det kan ta flera nätter och man kan behöva lyfta ner katten flera gånger innan den lär sig var den ska sova.

Det är viktigt att man redan från början ser till att man ger katten en klösbräda att vässa sina klor på. Om man inte gör det kommer katten inom kort att ge sig på möbler och väggar m.m. Man kan göra en egen klösmöbel genom att köpa billigt virke och sedan sätta fast heltäckningsmatta och rep på möbeln. Man kan också köpa både stora och små klösmöbler som katten kan njuta av.

Katten behöver också lite olika leksaker. En uttråkad katt kan snabbt hitta på mindre uppskattade bus. Många leksaker kan man köpa i affären, men man kan också skapa roliga saker själv. En toalettrulle med godis i låter roligt och ger katten sysselsättning. Med lite tyg och stoppning kan man också sy olika leksaksråttor eller bollar åt katten.